Śledzie świetnie sprawdzają się jako przystawka na stole.
Składniki:
1 kg solonych śledzi
50 dag cebuli
1/2 pora
10 dag rodzynek
puszka czerwonej fasoli
3 świeże papryki
słodka mielona papryka
sól i pieprz
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Śledzie z fasolą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
2.
3.
4.
5.Śledzie moczymy około 4 godzin w wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Paprykę i pora kroimy w kostkę. Rodzynki, pora, cebulę, paprykę i czerwoną fasolę mieszamy ze sobą doprawiamy pieprzem i 2 łyżkami słodkiej papryki. Na dno salaterki wykładamy warstwę śledzi na to warstwę warzyw i posypujemy łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Na samym końcu wlewamy olej i wstawimy do lodówki aby śledzie się przegryzły.
Komentarze