Śledzie w sosie bardzo czosnkowym

4.5 (181 ocen)

  • 20 min

Śledzie. Kulinarny banał albo poezja.Może wyglądają, jak zwykłe śledzie w śmietanie. Ale wystarczy powąchać. To nie jest zapach, to aromat! A w smaku- delicje! A przepis cudownie prosty! Polecam! I mam nadzieję, że te śledzie uświetnią w tym roku wiele wigilijnych kolacji.

  • 20 min

Składniki:

  • - opakowanie filetów śledziowych matiasy w zalewie z oliwą
    - 6 ząbków czosnku
    - 150 ml gęstej śmietany
    - 1 łyżka majonezu
    - pieprz ziołowy
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie bardzo czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe ułożyć na bibule, aby odsączyć oliwę. Na 5-6 filetów śledziowych pokrojonych w dwucentymetrowe paski, wycisnąć przez praskę 6 dużych ząbków czosnku / ogólna zasada- 1 ząbek czosnku na 1 filet/. Wymieszać i wszystko zalać gęstą śmietaną wymieszaną z majonezem. Doprawić solą i pieprzem ziołowym.

Porady

Mimo dużej ilości czosnku bardzo delikatne. A najlepsze na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować