Śledzie w śmietanie z chrzanem

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszne śledzie według bardzo starego przepisu, świetne na świąteczny stół.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dkg śledzi solonych, 150 ml śmietany, 5 dkg świeżo tartego chrzanu, natka pietruszki, gotowane żółtko, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku (oraz ewentualnie rodzynki)
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w śmietanie z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy 2-3 godziny. Dokładnie płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki.
  • 2. Śmietanę mieszamy z chrzanem. Odstawiamy do lodówki. Natkę bardzo drobno siekamy, po czym dodajemy do śmietany. Żółtko przecieramy przez sitko i mieszamy z masą śmietanową. Doprawiamy do smaku.
  • 3. Śledzie układamy na półmisku, polewamy przygotowaną śmietaną i dekorujemy.

Porady

Jeśli kupiliśmy całe śledzie, wówczas odcinamy głowę, płetwy i wąski powłok brzucha. Patroszymy. Tak przygotowane śledzie moczymy nawet całą dobę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować