Śledzie w musztardzie i oleju

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczne, lekko ostre śledzie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 9 płatów śledziowych matiasów bez skóry
    2 cebule średniej wielkości
    200 ml octu jabłkowego
    6 łyżek musztardy miodowej
    3 łyżki musztardy Dijon
    pół szklanki oleju
    kilka kulek ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1 łyżeczkę mielonego, kolorowego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w musztardzie i oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Śledzie moczymy w zimnej wodzie (około 1 godziny). Śledzie kroimy na kawałki. Obie musztardy mieszamy. Przekładamydo miseczki ze śledziami i dokładnie wszystko mieszamy tak aby wszystkie kawałki śledzia zostały obtoczone w musztardzie.Cebulę kroimy w półkrążki. Przekładamy do miski ze śledziami, dodajemy ziele angielskie, pokruszone listki laurowe i kolorowy, mielony pieprz. Na koniec wlewamy odrobinę octu jabłkowego. Mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę, żeby cebula zmiękła i smaki się ze sobą wymieszały.Po tym czasie dolewamy olej, całość mieszamy i przekładamy do słoików.

Porady

Śledzie najlepiej smakują następnego dnia, kiedy wszystkie smaki się połączą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować