Śledzie w oleju

0 (0 ocen)

  • 60 min

doskonałe na każdą okazję:)

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g solonych filetów śledziowych
    4 cebule
    3 łyżeczki kremowej musztardy
    2 łyżki octu 10% lub jabłkowego
    1 szklanka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
    kolorowy pieprz świeżo mielony

Śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w oleju 1. Filety śledziowe zalać dużą ilością zimnej wody i moczyć przez około 2-3 godziny. Każdy płat śledzia dokładnie osuszyć, posmarować musztarda i pokroić według uznania w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać w bardzo drobną kostkę.
  • Śledzie w oleju 2. W szklanej miseczce ułożyć warstwę śledzi, skropić octem, oprószyć kolorowym pieprzem, przykryć warstwą cebuli, zalać połową oleju. Układać na przemian śledzie i cebulę, zalewając olejem.
  • Śledzie w oleju 3. Pozostawić na jedną noc w lodówce do przegryzienia się składników. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy