ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ

4.37 (385 ocen)

  • 40 min

Śledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci.Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam.Śledzie opiekane w zalewie octowej do tej pory kupowałam.Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam,że dlaczego nie zrobić ich samemu.Jak pomyślałam tak też zrobiłam

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi.
    mąka do obtoczenia
    olej lub oliwa do smażenia
    sól i świeżo mielony czarny pieprz

    Zalewa:

    5 szklanek wody
    1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy)
    0,5 szklanki cukru
    2-3 łyżeczki soli
    2 łyżeczki gorczycy białej
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego
    6 listków laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    1-2 szt.marchewki
    1-2 szt. cebuli
Wystaw ocenę:

4.37 (385 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie smażone w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki do śledzi opiekanych w marynacie octowej 1. Przygotowałam składniki do zalewy.
  • śledzie 2. Śledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowy
    i jak wspomniałam wyjęłam z nich ości.
  • śledzie przyprawy 3. Posypałam je solą i pieprzem.
  • śledzie obtoczone w mące 4. Obtoczyłam w mące.
  • smażone śledzie 5. Smażyłam na gorącym tłuszczu,
  • smażone śledzie 6. aż nabrały złotego koloru.
  • śledzie obtoczone w cieście 7. Można też dodać do mąki wody.
    Mieszając powstanie gęste ciasto.
    Obtoczyłam w nim płaty śledziowe.
  • śledzie smażone w cieście 8. i smażyłam
  • smażone śledzie w cieście 9. aż ryba się upiekła i zbrązowiała.
  • śledzie usmażone 10. Wyłożyłam ją na papierowy ręcznik.
  • zalewa do śledzia 11. Teraz druga część czyli zalewa do śledzia.
    Do garnka wlałam wodę.
    Wsypałam cukier i sól.
    Następnie liście laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, gorczycę
    i pokrojony w plasterki czosnek.
  • zalewa plus warzywa 12. Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli.
  • marynata do śledzi opiekanych 13. Gotowałam, doprowadzając do wrzenia.
    Zmniejszyłam ogień i wlałam ocet.
    Ponownie zagotowałam.
  • śledzie w słoikach 14. W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików.
  • śledzie opiekane w marynacie octowej 15. Gorącą marynatą zalałam rybki.
    Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny
    aby "przeszły" przyprawami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować