Śledzie pod szubą

4.92 (211 ocen)

  • 30 min

Ta warstwowa sałatka znana jest również pod nazwą „śledź pod pierzynką”. Owa pierzynkę lub szubę stanowią bogate w smaki i kolory warstwy jajek i warzyw, które ułożone w szklanej salaterce lub pucharkach staną się prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.

  • 30 min

Składniki:

  • 300g filetów śledziowych matias
    1 czerwona cebula
    3 jajka
    2 ziemniaki
    3 marchewki
    2 buraki
    pieprz czarny świeżo mielony
    4 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.92 (211 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie pod szubą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, obrać, 1 żółtko zostawić do dekoracji, resztę zetrzeć na dużych oczkach.
    Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach.
    Cebule pokroić w drobną kostkę.
    Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić w kostkę.
    Majonez wymieszać z jogurtem.
    W salaterce lub pucharkach układać warstwami: śledzie, cebulę, jajko, oprószyć pieprzem, posmarować cienko majonezem, ziemniaki, marchew, również posmarować cienko majonezem, buraczki, majonez, pokruszone żółtko. Sałatkę odstawić do lodówki na godzinę, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować