Śledzie po prowansalsku

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Jest to idealny dodatek do domowego pieczywa lub jako przekąska podana na imprezie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 1 kg filetów zielonych śledzi:
    1/2 kg cebuli pokrojonej w paski

    Zalewa:
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki octu
    1/2 szklanki wody
    5 dużych ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    3 łyżki wegety
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    3 łyżki cukru
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewę razem wymieszać i zagotować. Ostudzić.
  • 2. Filety śledzia pokroić na mniejsze kawałki.
  • 3. W garnku układać warstwami śledzie oraz cebulę. Zalać zalewą i gotować 30 min. na małym ogniu. Uwaga! nie mieszać w trakcie gotowania.

Porady

Spożywać najlepiej na nastepny dzien.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować