Śledzie po kaszubsku z rodzynkami

4.45 (184 ocen)

Babcia mnie nauczyła i teraz te śledzie pojawiają się na naszym stole w każde Święta i nie tylko. Dodanie słodkich rodzynek do marynowanego śledzia tworzy ciekawy smak.

Składniki:

  • - 8 płatów śledziowych marynowanych
    - 4 duże cebule
    - 250 g rodzynek
    - koncentrat pomidorowy (ok. 250 g)
    - 2 łyżeczki goździków
    - sól, pieprz
    - 2 łyżki octu lub sok z cytryny
    - łyżeczka cukru
    - łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
    - 2 listki laurowe
    - olej
Wystaw ocenę:

4.45 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka. Następnie dodajemy rodzynki , koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – sól, pieprz, cukier, sok z cytryny lub ocet, liście laurowe i potłuczone goździki, można dodać również łyżeczkę cynamonu – i chwilę podsmażamy.
  • 2. Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy je w naczyniu warstwami, każdą warstwę smarujemy sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby „się przegryzły”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Rodzynki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować