Babcia mnie nauczyła i teraz te śledzie pojawiają się na naszym stole w każde Święta i nie tylko. Dodanie słodkich rodzynek do marynowanego śledzia tworzy ciekawy smak.
Składniki:
- 8 płatów śledziowych marynowanych
- 4 duże cebule
- 250 g rodzynek
- koncentrat pomidorowy (ok. 250 g)
- 2 łyżeczki goździków
- sól, pieprz
- 2 łyżki octu lub sok z cytryny
- łyżeczka cukru
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 2 listki laurowe
- olej
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka. Następnie dodajemy rodzynki , koncentrat pomidorowy oraz przyprawy – sól, pieprz, cukier, sok z cytryny lub ocet, liście laurowe i potłuczone goździki, można dodać również łyżeczkę cynamonu – i chwilę podsmażamy.
2.Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy je w naczyniu warstwami, każdą warstwę smarujemy sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby „się przegryzły”.
Komentarze