Śledzie po grecku

4.5 (186 ocen)

Bardzo smaczne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami , marchewką i cebulą, ładnie prezentują się na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 500 gram płatów śledziowych

    500 gram marchewki

    500 gram cebuli

    150 gram rodzynek

    mały słoiczek przecieru pomidorowego

    0,5 szklanki oleju

    3 ziela angielskie

    2 listki laurowe

    2-3 łyżki octu
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Marchewkę myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na pół twardo, ostudzoną obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę kroimy w ósemki, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie szklista. Dodajemy startą marchewkę , rodzynki, przecier pomidorowy , listek laurowy, ziele angielskie oraz ocet, delikatnie mieszamy i chwile podgrzewamy na małym ogniu. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do ostudzonych warzyw, delikatnie mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na drugi-trzeci dzień.

Porady

Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Rodzynki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować