Śledzie opiekane w czerwonej zalewie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis od dawna w mojej rodzinie....

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - filety ((śledzia zielonego)): 1.5 kilograma
    - bułka tarta (( do panierowania)): 1 szklanka
    - oliwa: 1 szklanka
    - Jajko: 3 sztuki

    - woda: 6 szklanek
    - cukier: 1.3 szklanki
    - oliwa: 1.5 szklanki
    - ocet: 1.5 szklanki
    - koncentrat pomidorowy ((słoiczek)): 1 sztuka
    - cebula (średnie pokrojone w krążki )): 5 sztuk
    - ziele angielskie w ziarnach: 8 sztuk
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - sól: 2 łyżki

Śledzie opiekane w czerwonej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć i wykroić środkowy grzbiet. Maczać w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć bez przyprawiania.
  • 2. Do garnka wlać wodę,ocet,oliwę,dosypać cukier, przecier, cebulę pokrojoną i resztę przypraw.Zalewę pogotować około 3 minut.
  • 3. Upieczone śledzie zalać gorącą zalewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy