Śląski szałot

4.48 (168 ocen)

  • 50 min

przepis w/g mojej prababci

  • 50 min

Składniki:

  • Ziemniaki 8-10 szt.
    kiszone ogórki 3-4 szt.
    słonina lub wędzony boczek około 20 dag
    cebula 1-2 szt.
    sól, pieprz mielony do smaku
    ocet spirytusowy 10 % 1,5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śląski szałot - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dcpyty 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w łupinach
  • image-1ukoe3p 2. słoninę kroimy w drobną kostkę i wytapiamy
  • image-0c8dm9q 3. ugotowane ziemniaki obieramy z łupin i kroimy w kostkę, ogórki kiszone kroimy również w kostkę
  • image-1rws6x0 4. do wytopionej słoniny wraz ze skwarkami dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i szklimy mieszając by nam się nie przypaliła
  • 5. wszystkie składniki łączymy,przyprawiamy, dodajemy ocet i dokładnie mieszamy

Porady

szałot podajemy na ciepło do gotowanej kiełbasy, mięsa, karminadli (kotlety z mielonego mięsa),śledzi dobrze też smakuje jako samodzielne danie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować