Na Śląsku tradycyjny niedzielny obiad to:rosół ze swojskimi nudlami,ślonsko rolada wołowo,gumiklujzy i modro kapusta.Ja podaję przepis na "ślonsko rolada wołowo".
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- duże płaty wołowiny na rolady: 8 sztuk
- sól: 8 szczypt
- pieprz: 8 szczypt
- musztarda: 4 łyżki
- surowy boczek wędzony: 30 dekagramów
- ogórki kiszone: 4 sztuki
- większe cebule: 3 sztuki
- czosnek (ząbki): 4 sztuki
- olej: 5 łyżek
- przyprawa do pieczeni: 1 łyżka
- mąka pszenna: 2 łyżki
- grube białe nici kuchenne: 8 sztuk
Ślonskie rolady eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Boczek,ogórki pokroić w długie słupki,2 cebule w piórka.Pozostałą cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty,oprószyć solą i pieprzem.Na każdym płacie rozsmarować pół łyżki musztardy i rozłożyć na przemian słupki boczku,ogórka i cebuli.
2.2.Rolady zwinąć ścisło i obwiązać nicią.
3.3.W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.
4.4.Do rolad dodać cebulę,czosnek,przyprawę do pieczeni,sól,pieprz i jeszcze chwilę przesmażyć.Mięso podlać wodą i dusić do miękkości (około1-1.5 godziny,zależy od twardości mięsa),co jakiś czas podlewając wodą.
5.Rolady wyjąć z brytfanki i gdy lekko przestygną odwinąć z nici.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Rolady włożyć do sosu i podgrzać.Smacznego!
Komentarze