Ślonskie rolady Eli

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Na Śląsku tradycyjny niedzielny obiad to:rosół ze swojskimi nudlami,ślonsko rolada wołowo,gumiklujzy i modro kapusta.Ja podaję przepis na "ślonsko rolada wołowo".

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - duże płaty wołowiny na rolady: 8 sztuk
    - sól: 8 szczypt
    - pieprz: 8 szczypt
    - musztarda: 4 łyżki
    - surowy boczek wędzony: 30 dekagramów
    - ogórki kiszone: 4 sztuki
    - większe cebule: 3 sztuki
    - czosnek (ząbki): 4 sztuki
    - olej: 5 łyżek
    - przyprawa do pieczeni: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - grube białe nici kuchenne: 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ślonskie rolady eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ślonskie rolady Eli 1. 1.Boczek,ogórki pokroić w długie słupki,2 cebule w piórka.Pozostałą cebulę posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Mięso rozbić tłuczkiem na cienkie płaty,oprószyć solą i pieprzem.Na każdym płacie rozsmarować pół łyżki musztardy i rozłożyć na przemian słupki boczku,ogórka i cebuli.
  • Ślonskie rolady Eli 2. 2.Rolady zwinąć ścisło i obwiązać nicią.
  • Ślonskie rolady Eli 3. 3.W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć rolady ze wszystkich stron.
  • Ślonskie rolady Eli 4. 4.Do rolad dodać cebulę,czosnek,przyprawę do pieczeni,sól,pieprz i jeszcze chwilę przesmażyć.Mięso podlać wodą i dusić do miękkości (około1-1.5 godziny,zależy od twardości mięsa),co jakiś czas podlewając wodą.
  • 5. Rolady wyjąć z brytfanki i gdy lekko przestygną odwinąć z nici.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Rolady włożyć do sosu i podgrzać.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować