Ślonskie gumiklyjzy eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie,odlać i przecisnąć przez praskę.Gdy ziemniaki ostygną dodać do nich jajko,margarynę,mąkę ziemniaczną i wyrobić ciasto.
2.W garnku zagotować wodę z solą.Oderwać kawałek ciasta,uformować kulkę,spłaszczyć i kciukiem zrobić dziurkę.Wrzucić kluskę do wrzątku i gotować na próbę,czy się nie rozgotuje.Gdy kluska się rozgotowuje dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej do ciasta i wyrobić.
3.Z ciasta formować kulki,spłaszczać i kciukiem robić wgłębienia.Wrzucić kluski do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia.
4.Kluski najlepiej smakują z roladą wołową i sosem.Ale można też podawać z przesmażoną cebulką.Smacznego!
Komentarze