Słonecznikowo-budyniowy

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto jest połączeniem ciemnego ciasta, budyniu, słonecznika i bitej śmietany

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 3 jaja
    - 2 szklanki mąki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 i 1/4 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki oleju
    - 1/2 szklanki wody
    - 2 łyżki kakao
    - 3 budynie śmietankowe
    - 1 litr mleka
    - 2 śmietany 30%
    - 2 fixy
    - 1/3 kostki margaryny
    - 1 szklanka słonecznika
    - 1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznikowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Jaja utrzeć z cukrem na gładką masę.
    Dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy.
    Na koniec dodajemy stopniowo olej, wodę i kakao.
    Pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni C
  • 2. Budynie gotujemy wszystkie razem i studzimy.
    W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy cukier i słonecznik. Dokładnie mieszamy i wlewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w temp 180 stopni C do zarumienienia się.
  • 3. Przestudzone ciasto przekrawamy na pół. Na dolną część wylewamy budyń. Na budyń kładziemy drugą część ciasta.
    Śmietany ubijamy z fixami (można dodać cukru pudru) i wlewamy na ciasto. Zimny słonecznik kruszymy i posypujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować