Ciasto słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Sypkie składniki wymieszać, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przekroić na pół.
Masło rozpuścić z cukrem na patelni, dodać słonecznik i uprażyć, ciągle mieszając, aż słonecznik będzie złoty. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać porcjami masę kajmakową i mieszać bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Do gotowej masy dodać uprażony słonecznik i wymieszać. Na blat wyłożyć pół masy, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę masy, schłodzić. Boki i wierzch ciasta posmarować marmoladą. Gotową polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na wierzch ciasta, rozsmarować razem z bokami. Górę dowolnie udekorować.
Porady
1.Część słonecznika można zostawić do dekoracji wierzchu ciasta.
Komentarze