Słoneczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Posiekać nożem masło z mąką, dodać żółtka i śmietanę,
- Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
- Białka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na gładki lukier, najlepiej ręcznie aby nie napowietrzać go. Ucierać ok.20 minut.
- Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać kółeczka o śrdnicy ok. 5 cm.
- Każde kółko posmarować lukrem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp 180 st.C przez 12-15 minut.
2.- Mleko na masę zagotować z cukrem, do gorącego wsypać mielone orzechy włoskie.
- Masło ucierać i dodawać po łyżce wystudzonej masy orzechowej. Na koniec dodać rum.
- Upieczone ciastka przekładać masą orzechową. Lukier ma być na zewnątrz.
- Boki ciastek również wysmarować masą orzechową.
- Ostrożnie obtoczyć boki sklejonych ciastek w zmielonych orzechach włoskich.
Porady
Podczas składania należy uważać, aby nie zniszczyć delikatnego lukru na ciastkach.
Komentarze