Słoneczka orzechowe

4.41 (213 ocen)

  • 40 min

Kruche, orzechowe i bardzo delikatne z bezową chmurką.

  • 40 min

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki
    - 250 g masła
    - 3 żółtka
    - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    - szczypta soli
    Lukier
    - 3 białka
    - 250 g cukru pudru
    Masa
    - 6 łyżek mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 200 g masła
    - 250 g mielonych orzechów włoskich
    - 1 kieliszek rumu
    Oraz
    - 200 g mielonych orzechów włoskich do obsypania
Wystaw ocenę:

4.41 (213 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Słoneczka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słoneczka orzechowe 1. - Posiekać nożem masło z mąką, dodać żółtka i śmietanę,
    - Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w lodówce.
    - Białka utrzeć z cukrem pudrem pudrem na gładki lukier, najlepiej ręcznie aby nie napowietrzać go. Ucierać ok.20 minut.
    - Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać kółeczka o śrdnicy ok. 5 cm.
    - Każde kółko posmarować lukrem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    - Piec w temp 180 st.C przez 12-15 minut.
  • Orzechowe słoneczka 2. - Mleko na masę zagotować z cukrem, do gorącego wsypać mielone orzechy włoskie.
    - Masło ucierać i dodawać po łyżce wystudzonej masy orzechowej. Na koniec dodać rum.
    - Upieczone ciastka przekładać masą orzechową. Lukier ma być na zewnątrz.
    - Boki ciastek również wysmarować masą orzechową.
    - Ostrożnie obtoczyć boki sklejonych ciastek w zmielonych orzechach włoskich.

Porady

Podczas składania należy uważać, aby nie zniszczyć delikatnego lukru na ciastkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować