Słoneczka

4.5 (145 ocen)

Pyszne kruche ciasteczka, które pamiętam "od zawsze". Robiła je moje babcia,mama a teraz ja...

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    200 g masła
    3 żółtka
    1 łyżeczka śmietany

    Lukier:
    2 białka
    250g cukru pudru

    Masa:
    100 g cukru
    1 jajko
    1/4 szklanki mleka
    250 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słoneczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy kruche ciasto, schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy kółeczka ( foremką albo
    literatką). Ciasteczka smarujemy lukrem, układamy na blaszce, pieczemy kilkanaście minut (aż ciastka się upieką ale lukier nie straci jasnego koloru).
    Trzeba pamiętać żeby zrobić parzystą liczbę ciastek.
  • 2. Jajko ucieramy z cukrem. Mleko zagotowujemy, wrzącym zalewamy masę jajeczną i zagotowujemy. Przestudzoną masę ucieramy z masłem na puszysty krem. Kremem smarujemy ciastka i zlepiamy po dwa. Smarujemy również boki i obtaczamy w mielonych orzechach, migdałach lub kokosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować