Na ciasto:
1 kg mąki
100g drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
2 szklanki letniej wody
8 łyżek oleju
Na wierzch:
200 g kabanosów drobiowych lub innej cienkiej wędliny
2 cebule
100 g sera żółtego
natka pietruszki
papryka słodka
1.
Drożdże rozrabiamy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto znów chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm, wycinamy duże kółka i na brzegach odcinamy kawałki ciasta kieliszkiem tworząc kształt słoneczka.
2.
Słoneczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdy placek kładziemy po kilka plasterków wędliny, trochę cebuli pokrojonej w piórka, posypujemy startym serem, natką i papryką.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni.
Komentarze