Słomki ptysiowe

4.43 (209 ocen)

Pyszne słomki z ciasta parzonego, takiego samego jak, np. na ptysie. Najlepiej smakują z sosem karmelowym :)

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 szkl wody
    120 g masła
    4 jajek
    1 szkl mąki pszennej

    Dodatkowo:
    1/2 szkl cukru białego lub brązowego
Wystaw ocenę:

4.43 (209 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Pieczeń Paluszki

Słomki ptysiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto parzone: Wodę zagotować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę i energicznie wymieszać do powstania gęstej masy (powinna odchodzić od ścianek naczynia). Zdjąć z ognia i ostudzić.

    Do masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy.

    Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać podłużne porcje ciasta o długości ok. 6 cm. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy- podczas pieczenia mocno rosną! Paluszki obficir posypać cukrem.

    Piec w 200 st.C przez 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i umieścić na kratce w celu wystudzenia. Podawać, np. z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym. Smacznego!

Porady

Przepis na ok.40-50 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować