Słodkie ziemniaczki

0 (0 ocen)

Kiedyś piekła je moja teściowa, a dziś robię to ja. Są pyszne!

Składniki:

  • -1 kg mąki pszennej
    -30 dag maki ziemniaczanej
    -30 dag masła lub margaryny
    -30 dag smalcu
    -20-30 dag cukru pudru
    -10 żółtek

Słodkie ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzec z cukrem. Obie mąki wymieszać razem. Do mąki dodać masło ismalec oraz żółtka. Zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, piec ok. 15-20 min. w temp. 220 stopni.
    Upieczone ciastka podzielić na dwie części, pierwszą posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, drugą - cukrem pudrem wymieszanym z kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy