Puszyste, mięciutkie i robi się je naprawdę szybko - ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania.
60 min
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki tortowej,
125 ml mleka,
20 g świeżych drożdży,
60 g cukru,
50 g margaryny,
1 jajko,
szczypta soli
Na nadzienie:
250 g sera z wiaderka ( do serników),
2 łyżki cukru,
2 łyżki budyniu śmietankowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
50 g rodzynek,
aromat migdałowy,
Na lukier:
sok z połowy cytryny,
100 g cukru pudru,
Dodatkowo płatki migdałowe do posypania
Słodkie zakręcone drożdżóweczki z serem do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
2.Mleko lekko ogrzać, rozrobić w nim drożdże z cukrem, wbić jajko i porządnie wymieszać.
3.Do miski z mąką wlać rozrobione drożdże i wyrabiać krótko drewnianą łyżką dodając jednocześnie rozpuszczoną margarynę.Wyrobione ciasto odstawić na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
4.Przygotować nadzienie: ser połączyć z cukrem, budyniem ( ewentualnie mąką ziemniaczaną), rodzynkami i aromatem.
5.Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x25 cm. Wyłożyć na nie nadzienie i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni ciasta. Zwinąć jak roladę i podzielić nożem na około 5 centymetrowe kawałki ( ślimaczki).
6.Ślimaczki ułożyć pionowo w wysmarowanej tłuszczem formie do ciasta o średnicy 25 cm (u mnie jest to forma do tary). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut.
7.Z soku z cytryny i cukry pudru przygotować lukier i posmarować nim wystudzoną drożdżówkę. Dodatkowo posypać płatkami migdałowymi
Komentarze