Słodkie sushi a'la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biała oddziel od żółtek. Ubij biała na sztywno i na koniec dodaj cukier puder. Dodawaj po 1 żółtku do ubitych białek delikatnie mieszając. Mąkę i kakao przesiej przez sitko i stopniowo po 1 łyżce dodawaj do jajecznej masy delikatnie mieszając.
2.Na formę prostokątną 20x30 wyścieloną papierem do pieczenia wyłóż ciasto i piecz w temp. 170 stopniach przez ok. 20 minut.
3.Gotowy biszkopt wyłóż na lniany ręcznik posypanym cukrem pudrem. Kiedy biszkopt lekko ostygnie zdejmij papier i posyp cukrem pudrem.
4.Krem: śmietankę ubij z cukrem pudrem i kakao. Dodaj mascarpone.
5.Biszkopt po długości rozkrój na pół. Nasącz kawą espresso i posmaruj kremem z jednej strony i zawiń jak roladki (sushi). Tak skręcone roladki wstaw na 30 minut do lodówki.
6.Ostrym nożem pokrój na kawałki 3-4 cm. Ustaw na talerzu i na wierzch wyłóż kawałki pomarańczy. Posyp cukrem pudrem.
7.Wszystkie składniki do sosu zmieszaj, możesz dodać trochę wody. Możesz nim polać roladki lub w nim maczać.
Komentarze