Słodkie sushi a'la tiramisu

0 (0 ocen)

Smaczny i efektowny deser - puszysty biszkopt z delikatym śmietankowym kremem podane w formie sushi z kawowym sosem.

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki mąki
    2 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżki cukru

    Krem:

    125 ml domowej śmietany lub śmietanki 30%
    125 g mascarpone
    1 łyżka cukru pudru

    Sos:

    50 ml kawy espresso
    1 łyżka kakao
    cukier puder wg uznania

    Dodatkowo:

    pomarańcza
    kawa espresso
    cukier puder
    biała lub kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sushi

Słodkie sushi a'la tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biała oddziel od żółtek. Ubij biała na sztywno i na koniec dodaj cukier puder. Dodawaj po 1 żółtku do ubitych białek delikatnie mieszając. Mąkę i kakao przesiej przez sitko i stopniowo po 1 łyżce dodawaj do jajecznej masy delikatnie mieszając.
  • image-0lkkvy6 2. Na formę prostokątną 20x30 wyścieloną papierem do pieczenia wyłóż ciasto i piecz w temp. 170 stopniach przez ok. 20 minut.
  • image-1ghos5i 3. Gotowy biszkopt wyłóż na lniany ręcznik posypanym cukrem pudrem. Kiedy biszkopt lekko ostygnie zdejmij papier i posyp cukrem pudrem.
  • image-2bcad8g 4. Krem: śmietankę ubij z cukrem pudrem i kakao. Dodaj mascarpone.
  • image-1bl257l 5. Biszkopt po długości rozkrój na pół. Nasącz kawą espresso i posmaruj kremem z jednej strony i zawiń jak roladki (sushi). Tak skręcone roladki wstaw na 30 minut do lodówki.
  • image-0jx4mih 6. Ostrym nożem pokrój na kawałki 3-4 cm. Ustaw na talerzu i na wierzch wyłóż kawałki pomarańczy. Posyp cukrem pudrem.
  • 7. Wszystkie składniki do sosu zmieszaj, możesz dodać trochę wody. Możesz nim polać roladki lub w nim maczać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować