Troszkę dietetyczniejsza wersja pospolitych racuszków z moimi ulubionymi dodatkami.
1 godz. 30 min
Składniki:
1/2 l mleka
szczypta cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
szczypta soli
około 35 dag mąki pełnoziarnistej
1 jajko
3 dag drożdży
3 łyżki cukru trzcinowego
Słodkie racuchy pełnoziarniste na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić ze szczyptą cukru, następnie dodać mleko i pozostały cukier.
2.Jajko roztrzepać osobno i dodać do mleka z drożdżami i cukrem. Pozostałe składniki również dodać.
3.Ciasto wyrobić drewnianą łyżką na jednolitą masę, tak aby miało konsystencję gęstej śmietany i następnie przykryć ściereczkę i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
4.W czasie gdy ciasto będzie rosło pokroić jabłko w plasterki oraz banana, którego należy pokropić cytryną aby nie z ciemniał.
5.Do wyrośniętego ciasta dodać banana, jabłko, cynamon, rodzynki i smażyć na małym ogniu na oleju kokosowym.
Komentarze