Słodkie pierożki z makiem

0 (0 ocen)

Pierogi z wigilijnym nadzieniem, jak do makowca

Składniki:

  • ciasto:
    - 2 szklanki mąki
    - 1 całe jajko (rozmiar L)
    - szczypta soli
    - ok. 180 ml wody

    farsz:
    - 150 g maku niemielonego
    - 300 ml mleka (nie musi być tłuste)
    - 2 łyżki miodu naturalnego
    - 1 łyżka masła
    - 25 g rodzynek
    - 50 g orzechów włoskich
    - 1 łyżka cukru
    - 1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie pierożki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak niemielony przepłukać w misce zimną wodą. Mleko zagotować. Mak zalać w garnuszku wrzącym mlekiem i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, odcedzić i zmielić maszynką do mielenia mięsa razem z orzechami włoskimi. W rondelku rozpuścić masło. Do masła dodać zmielony mak, miód, cukier i posiekane rodzynki. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wystudzić, a następnie wymieszać z żółtkiem.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko oraz porcjami dolewać wodę, wyrabiając ciasto rękami, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
  • 3. Ciasto pierogowe rozwałkowywać cienko. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką), napełniać je farszem i sklejać jak pierogi. Gotować we wrzącej wodzie. Wyjmować od razu po wypłynięciu. Podawać na ciepło polane masłem lub śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować