Słodkie pierożki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak niemielony przepłukać w misce zimną wodą. Mleko zagotować. Mak zalać w garnuszku wrzącym mlekiem i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, odcedzić i zmielić maszynką do mielenia mięsa razem z orzechami włoskimi. W rondelku rozpuścić masło. Do masła dodać zmielony mak, miód, cukier i posiekane rodzynki. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wystudzić, a następnie wymieszać z żółtkiem.
2.Mąkę przesiać, dodać sól, jajko oraz porcjami dolewać wodę, wyrabiając ciasto rękami, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawić na ok. 15 minut.
3.Ciasto pierogowe rozwałkowywać cienko. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką), napełniać je farszem i sklejać jak pierogi. Gotować we wrzącej wodzie. Wyjmować od razu po wypłynięciu. Podawać na ciepło polane masłem lub śmietaną.
Komentarze