„Słodkie jajeczka”

5 (174 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Proste do zrobienia i bardzo efektowne. Znakomita ozdoba na stół Wielkanocny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 300g mąki
    - 100g cukru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 150g twarogu (najlepiej chudego)
    - 440ml mleka + 11 łyżek
    - 1 jajko
    - 6 łyżek oleju
    - 1 budyń waniliowy
    - 8 połówek brzoskwiń z puszki
    - cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

„słodkie jajeczka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, 75g cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodać twaróg, 5 łyżek mleka, jajko i olej. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 8 części. Z każdej uformować owalne jajeczka i ułożyć jedno obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym jajeczku zrobić wgłębienie.
  • 2. 440ml mleka zagotować. 6 łyżek mleka wymieszać z 25g cukru i proszkiem budyniowym. Wlać do gotującego się mleka. Budyniem napełnić wgłębienia. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Kiedy jajka przestygną posypać je cukrem pudrem.

Porady

Cukrem pudrem posypać przed podaniem, bo potem wsiąknie w ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Budyń Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować