„słodkie jajeczka” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, 75g cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodać twaróg, 5 łyżek mleka, jajko i olej. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 8 części. Z każdej uformować owalne jajeczka i ułożyć jedno obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym jajeczku zrobić wgłębienie.
2.440ml mleka zagotować. 6 łyżek mleka wymieszać z 25g cukru i proszkiem budyniowym. Wlać do gotującego się mleka. Budyniem napełnić wgłębienia. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Kiedy jajka przestygną posypać je cukrem pudrem.
Porady
Cukrem pudrem posypać przed podaniem, bo potem wsiąknie w ciasto.
Komentarze