Słodkie jajeczne oczka

0 (0 ocen)

Pyszne, nie za słodkie ciastka. Ze względu na to, że wyglądem przypominają jajko, są idealne na Święta wielkanocne.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej,
    100 g cukru,
    150g białego półtłustego sera,
    jajko,
    5 łyżek mleka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki cukru waniliowego,
    6 łyżek oleju rzepakowego,
    szczypta soli.

    Dodatkowo:
    400ml mleka,
    budyń waniliowy bez cukru (40g),
    60g cukru,
    6 połówek brzoskwiń z puszki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie jajeczne oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli, cukry, mleko, jajko,olej i biały ser (nie trzeba go mielić). Całość posiekać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczać, formować owalne ciastka, dnem szklanki zrobić lekkie wgłębienia.

  • 2.

    W 50 ml mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy i, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Gorący wlać we wgłębienia ciastek. Na wierzchu ułożyć po połówce odsączonej brzoskwini. Piec około 20-25 minut w temp. 200st.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować