Słodkie grzybki

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczenie to jedno z moich ulubionych zajęć w kuchni. Ostatnio piekłam grzybki, którymiwszyscy się po prostu zajadali! Postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. przesianej mąki pszennej
    ● kostka zimnej margaryny
    ● szkl. gęstej kwaśnej śmietany oraz: 5 dag maku
    ● białko

    Krem:
    1 l mleka
    ● 5 żółtek (może być mniej)
    ● op. budyniu waniliowego
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● szkl. cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● kostka masła
    ● 1/2 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem budyniowy

Słodkie grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, margarynę i śmietanę siekamy nożem, chłodzimy 2 godz. w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy: foremką do babeczek kapelusze
    grzybków i szklanką tyle samo spodów, w których robimy wgłębienie na nóżki grzybka, wykonane z reszty ciasta (cienki rulon i kroimy na tyle kawałków, ile jest spodów). Kapelusze oblepione na zewnętrznych stronach foremek, nóżki zamoczone w białku i maku oraz spody pieczemy na blasze.
  • 2. Gotujemy 3/4 l mleka z cukrem waniliowym, wlewamy budyń wymieszany z mąkami i resztą mleka. Zimną masę ucieramy z masłem, żółtkami, margaryną
    i cukrem. Krem wkładamy do kapeluszy, dociskamy spodami na nóżkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować