Pieczenie to jedno z moich ulubionych zajęć w kuchni. Ostatnio piekłam grzybki, którymiwszyscy się po prostu zajadali! Postanowiłam podzielić się z wami tym przepisem.
Słodkie grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, margarynę i śmietanę siekamy nożem, chłodzimy 2 godz. w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy: foremką do babeczek kapelusze
grzybków i szklanką tyle samo spodów, w których robimy wgłębienie na nóżki grzybka, wykonane z reszty ciasta (cienki rulon i kroimy na tyle kawałków, ile jest spodów). Kapelusze oblepione na zewnętrznych stronach foremek, nóżki zamoczone w białku i maku oraz spody pieczemy na blasze.
2.Gotujemy 3/4 l mleka z cukrem waniliowym, wlewamy budyń wymieszany z mąkami i resztą mleka. Zimną masę ucieramy z masłem, żółtkami, margaryną
i cukrem. Krem wkładamy do kapeluszy, dociskamy spodami na nóżkach.
Komentarze