Słodkie grzybki

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy mam więcej czasu, krem robię sama na bazie masy budyniowej.

Składniki:

  • kostka margaryny
    1 szkl. śmietany 18-proc.
    50 dag mąki
    białko
    1/4 szkl. maku
    op. kremu śmietank.
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy z mąką i śmietaną. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy tyle samo krążków foremką
    do babeczek i szklanką.
  • 2. Krążkami wyciętymi szklanką oblepiamy natłuszczoną zewnętrzną stronę foremek. Na środku krążków wykrojonych foremką małym kieliszkiem wycinamy kółka. Z resztek ciasta formujemy trzonki, końce maczamy
    w białku i obtaczamy w maku. Ciasto pieczemy ok. 10 minut w 180 °C.
  • 3. Krem i polewę robimy według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Kapelusze zdejmujemy z foremek. Wypełniamy kremem i przykrywamy krążkiem z dziurką. W otwór wkładamy trzonek grzyba. Kapelusze dekorujemy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować