Zawsze chętnie smażymy ten chrust z siostrą, bo uwielbiamy rysować różne wzory ciastem na oleju. A każdy wzór wychodzi inny :-) Te słodkie cudaki przypominają faworki, a są dużo szybsze do przygotowania, gorąco polecam :)
Składniki:
3 jajka (osobno białka i żółtka),
1 cukier waniliowy,
200g mąki,
150ml mleka,
szczypta soli,
1 łyżeczka wódki,
olej do smażenia,
cukier puder do oprószenia
Słodkie cudaki czyli chrust lany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości.
2.Następnie dodajemy stopniowo mleko, wódkę i mąkę i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3.Ubitą pianę przekładamy do ciasta i mieszamy. Można wymieszać na małych obrotach miksera bądź łyżką. W rondelku rozgrzewamy olej.
4.Ciasto przekładamy np. do butelki z małym otworem. Ja posłużyłam się szprycą z końcówką do nabijania pączków. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworząc wzory. Smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego :)
Komentarze