Słodkie cudaki czyli chrust lany

4.5 (182 ocen)

Zawsze chętnie smażymy ten chrust z siostrą, bo uwielbiamy rysować różne wzory ciastem na oleju. A każdy wzór wychodzi inny :-) Te słodkie cudaki przypominają faworki, a są dużo szybsze do przygotowania, gorąco polecam :)

Składniki:

  • 3 jajka (osobno białka i żółtka),
    1 cukier waniliowy,
    200g mąki,
    150ml mleka,
    szczypta soli,
    1 łyżeczka wódki,
    olej do smażenia,
    cukier puder do oprószenia

Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Słodkie cudaki czyli chrust lany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chrust 1. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym do białości.
  • chrust 2. Następnie dodajemy stopniowo mleko, wódkę i mąkę i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • chrust 3. Ubitą pianę przekładamy do ciasta i mieszamy. Można wymieszać na małych obrotach miksera bądź łyżką. W rondelku rozgrzewamy olej.
  • chrust 4. Ciasto przekładamy np. do butelki z małym otworem. Ja posłużyłam się szprycą z końcówką do nabijania pączków. Ciasto lejemy na rozgrzany olej tworząc wzory. Smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować