1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
forma baran (lub jakaś inna)
polewa z białej czekolady
kolorowe cukrowe pisaki
tłuszcz do nasmarowania formy
bułka tarta do obsypania formy
Słodki cytrynowy baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ścieramy skórkę cytryny na drobnych oczkach potem wyciskamy sok. Margarynę rozcieramy z cukrem do białości. Do utartej masy dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając następnie dodajemy szklankę mąki (najlepiej przesianej) z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy następnie startą skórkę i sok z cytryny i dalej mieszamy, na koniec dodajemy drugą szklankę mąki i dokładnie wszystko miksujemy. Przelewamy do nasmarowanej i obsypanej formy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 min. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy ciasto polewą z białej czekolady po stężeniu polewy dekorujemy pisakami:)
smacznego!!! :)
Porady
to ciasto można zrobić w każdej innej formie będzie równie pyszne na każdą okazję:)
Komentarze