Biszkopt z galaretką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybka, smaczna i mega pyszna.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jajek
    1,5 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Cukier puder według uznania
    250 ml śmietany 30%
    2 banany
    karmel opcjonalnie
    galaretka

Biszkopt z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać żółtka oraz cukier gdy masa będzie już gęsta wyłączyć mikser, Wsypać proszek oraz mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec przez około 40 minut w temp. 150 stopni. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem.Biszkopt przekrawamy na pół, wykładamy pokrojone w plastry 2 banany, połowę masy śmietankowej, biszkopt , drugą połowę masy śmietankowej. Całość wkładamy do lodówki. W między czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Kiedy galaretka tężeje wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki.
    Jeżeli ktoś woli wersję bardziej słodką można biszkopt posmarować karmelem :)

Porady

Jeżeli ktoś woli wersję bardziej słodką można biszkopt posmarować karmelem :)

Komentarze

Podobne przepisy