Wspaniała! Zachwyci nie tylko łasuchów i dzieci, ale także zwolenników treściwszych potraw. Można wzbogacić jej smak, posypując ją już na talerzu posiekaną czekoladą.
Składniki:
Na 4 porcje:
- 8 płatów makaronu lasagne,
- 2-3 dojrzałe banany,
- 40 dag półtłustego twarogu,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- sok i skórka z 1/4 cytryny,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli,
- niewielka ilość oleju rzepakowego.
Słodka lasagne bananowa z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Odcedzamy. Każdy płat kroimy na pół.
Twaróg przecieramy przez sito lub rozgniatamy z widelcem, ucieramy z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem, skórką i połową soku z cytryny.
Banany obieramy, kroimy na plasterki i skrapiamy resztą soku cytrynowego. Śmietanę łączymy z cukrem waniliowym.
2.Z papieru do pieczenia wycinamy 4 kawałki nieco większe niż połowa płatu lasagne.
Na każdym kawałku papieru do pieczenia układamy warstwy: makaron, masa serowa, makaron, plasterki banana, makaron, masa serowa, makaron i banany.
Wierzch każdej porcji smarujemy śmietaną i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (np. silikonowym pędzelkiem).
Lasagne układamy wraz z papierem na rozgrzaną patelnię i "zapiekamy" pod przykryciem przez około 5-7 minut (aż cukier zacznie się lekko karmelizować), od razu podajemy.
Komentarze