Słodko - kwaśna wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, wysuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć olejem i majerankiem. Włożyć do lodówki na 12 - 24 godziny.
2.Marchewkę pokroić na talarki lub półtalarki, czosnek posiekać. Wszystkie składniki przeznaczone do przygotowania marchewki w zalewie octowej gotować 5 min pod przykryciem. Nie zdejmując pokrywki, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na 12 - 24 godziny.
3.Zamarynowaną wątróbkę przełożyć razem z marynatą na patelnię, oprószyć pieprzem - smażyć chwilę z każdej strony.
4.Do wątróbki dodać marchewkę w zalewie - doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem 15 - 20 min. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki.
5.Z mąki, wody i śmietany zrobić zawiesinę - wlać do wątróbki, doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować. Potrawę doprawić przyprawą uniwersalną lub solą.
Podawać jako dodatek do obiadu.
Komentarze