Słodko-kwaśna sałatka z cukinią do słoików

4.38 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Taką surówkę przygotowuję zawsze latem, gdy dostępna jest świeża cukinia. Bardzo smakuje moim najbliższym. Sprawdza się jako dodatek do obiadu, smakuje również wyśmienicie z pieczonym mięsem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1,5kg cukinii,
    0,5kg marchewki,
    4 cebule,
    liście laurowe,
    ziele angielskie,
    sól,
    pieprz ziarnisty,
    ZALEWA:
    4,5 szklanki wody,
    1 szklanka octu,
    1 szklanka cukru,
Wystaw ocenę:

4.38 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Przetwory

Słodko-kwaśna sałatka z cukinią do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa umieszczamy w misce, solimy je dużą garścią soli i dostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odciskamy powstałą wodę z cukinii. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przygotowujemy zalewę. W garnku umieszczamy cukier, wodę i ocet, zagotowujemy. Następnie dodajemy startą marchew i gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy cukinie z cebulą i gotujemy kolejne 3 minuty. Do każdego słoiczka wkładamy po jednym liściu laurowym, 2 ziela angielskie i 2 ziarna czarnego pieprzu. Gorące warzywa przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.76 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sos słodko-kwaśny

To może cię zainteresować