Słodko-kwaśny krem dyniowy

4.5 (187 ocen)

Jest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który skradł serce mojego męża.

Składniki:

  • miąższ z dyni o wadze 3 kg
    2 gałązki lubczyku
    2 papryczki chili (w całości)
    1l wywaru warzywnego lub rosołu
    4 łyżeczki cukru
    przyprawa maggi
    ocet do smaku (około 4 łyżek)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Słodko-kwaśny krem dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ dyni kroimy w dowolne kawałki. Umieszczamy w garnku z lubczykiem i chili. Dolewamy wywar warzywny i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości dyni. Zupę miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dodajemy cukier oraz maggi i ocet do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować