Jest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który skradł serce mojego męża.
Składniki:
miąższ z dyni o wadze 3 kg
2 gałązki lubczyku
2 papryczki chili (w całości)
1l wywaru warzywnego lub rosołu
4 łyżeczki cukru
przyprawa maggi
ocet do smaku (około 4 łyżek)
sól, pieprz
Słodko-kwaśny krem dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miąższ dyni kroimy w dowolne kawałki. Umieszczamy w garnku z lubczykiem i chili. Dolewamy wywar warzywny i gotujemy na wolnym ogniu do całkowitej miękkości dyni. Zupę miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem. Dodajemy cukier oraz maggi i ocet do smaku.
Komentarze