Sosy do pizzy: czosnkowy i pomidorowy

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Sosy to wspaniały dodatek nie tylko do pizzy. Można ich użyć także do kanapek.

  • 30 min

Składniki:

  • Sos czosnkowy:
    1 mały jogurt naturalny
    2 łyżki majonezu
    5 dużych ząbków czosnku
    2 gałązki koperku
    szczypta soli

    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów
    łyżka oleju
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka oregano
    0,5 łyżki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka suszonego koperku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sosy do pizzy: czosnkowy i pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos czosnkowy: Czosnek obierz, drobno posiekaj. Przełóż do miseczki, dodaj jogurt, majonez, szczyptę soli i posiekany koperek. Wymieszaj. Schłódź.
    Sos pomidorowy: Ząbek czosnku obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Włóż czosnek, chwilę smaż. Pomidory w puszce zmiksuj za pomocą blendera. Przełóż do garnka z podsmażonym czosnkiem. Dodaj przecier pomidorowy. Wszystko gotuj ok. 15 min. na bardzo wolnym ogniu ( do odparowania nadmiaru wody z pomidorów). Po zdjęciu z palnika dodaj wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Wystudź.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować