Sos żurawinowy z nutą pomarańczy

4.5 (150 ocen)

Domowy sos żurawinowy idealnie sprawdzi się do mięs, wędlin czy serów.

Składniki:

  • 350 g świeżej żurawiny (może być mrożona)
    1/2 szklanki wody
    sok z 1/2 większej pomarańczy
    130-150 g cukru brązowego
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos żurawinowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wlać wodę i sok z pomarańczy. Dodać cukier. Wstawić na gaz i gotować do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać oczyszczoną i umytą żurawinę. Gotować na niewielkim ogniu przez ok. 15-20 minut aż sos zacznie gęstnieć a owoce będą miękkie (można je lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków). Podczas gotowania należy uważać bo żurawina lubi pryskać :) Gotowy sos przełożyć do wyparzonych słoiczków i odstawić do góry dnem. Zostawić aż ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować