Sos ze świeżych borowików

4.5 (182 ocen)

Sos ze świeżych borowików to pyszny i aromatyczny sos, który warto robić w sezonie grzybowym.

Składniki:

  • 10 szt świeżych borowików
    1 cebula
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    1 szkl bulionu
    1/2 szkl śmietany
    pieprz czarny mielony
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos ze świeżych borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borowiki oczyścić, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i również pokroić w bardzo małą kosteczkę, a następnie zeszklić na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodać grzyby, wymieszać i dusić na małym ogniu, często mieszając. Gdy z grzybów wyparuje cała woda, dodać mąkę i zasmażać, a następnie dodać bulion, dokładnie wymieszać i gotować. Sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą, a na koniec dodać śmietankę, zagotować i podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować