Sos z papryki i cebuli na zimę

4.47 (210 ocen)

  • 2 godz.

Taki sos jest bardzo pyszny i pachnący. Ponieważ jest bardzo gęsty można go używać zamiast kupnego ketchupu. Polecam przepis.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 i pół kilo czerwonej papryki
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju
    4 łyżeczki cukru
    sól do smaku
    ulubione przyprawy
    4 łyżki octu jabłkowego
    1 liść laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.47 (210 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos z papryki i cebuli na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Cebulę i czosnek obieramy i również kroimy na mniejsze części.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, przesmażamy uważając żeby za mocno nie zrumienić. Następnie wrzucamy paprykę i dusimy do miękkości wszystkich warzyw często mieszając. Pod koniec duszenie należy cały czas mieszać, żeby pasty nie przypalić. W trakcie duszenie dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie usuwamy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie dokładnie miksujemy na gładki sos.
  • 4. Do sosu dodajemy cukier, ocet jabłkowy, sól i przyprawy do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut cały czas mieszając.
  • 5. Następnie gorący sos przekładamy do słoiczków, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przenosimy do spiżarni.

Porady

Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki po około 200 ml. Przypraw używamy dowolnych. Ja użyłam: papryki słodkie i ostrej, kozieradki,cząbru, tymianku, pieprzu czarnego, suszonej natki i koperku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Papryka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować