Taki sos po każdym grzybobraniu robiła moja babcia, potem mama. Ja tylko zastąpiłam kwaśną śmietanę słodką śmietanką. Sos można podać z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.
Składniki:
na 2-3 porcje:
300 g mieszanych grzybów leśnych (podgrzybki, koźlarze, kurki) - waga po oczyszczeniu i obgotowaniu
250 ml śmietanki 12%
1 małe jajko
1 łyżka masła klarowanego
sól
świeżo zmielony pieprz kolorowy
Sos z leśnych grzybów ze śmietanką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w paski i płuczemy. Obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Dusimy ok. 10 minut na rozgrzanym maśle, podlewając wodą.
2.Jajko roztrzepujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy i wlewamy do podduszonych grzybów. Zagotowujemy mieszając i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.
Komentarze