Sos z leśnych grzybów ze śmietanką i jajkiem

4.5 (153 ocen)

Taki sos po każdym grzybobraniu robiła moja babcia, potem mama. Ja tylko zastąpiłam kwaśną śmietanę słodką śmietanką. Sos można podać z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.

Składniki:

  • na 2-3 porcje:
    300 g mieszanych grzybów leśnych (podgrzybki, koźlarze, kurki) - waga po oczyszczeniu i obgotowaniu
    250 ml śmietanki 12%
    1 małe jajko
    1 łyżka masła klarowanego
    sól
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos grzybowy

Sos z leśnych grzybów ze śmietanką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy w paski i płuczemy. Obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Dusimy ok. 10 minut na rozgrzanym maśle, podlewając wodą.
  • 2. Jajko roztrzepujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy i wlewamy do podduszonych grzybów. Zagotowujemy mieszając i gotujemy do zgęstnienia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kopytkami.

Porady

Do sosu można dodać posiekaną zieloną pietruszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować