Sos pieczarkowy

4.97 (172 ocen)

Nie ma jak własny domowy sos pieczarkowy.

Składniki:

  • 600g pieczarek
    1/2 kostki rosołowej
    200ml wrzątku
    4 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżeczki kwaśniej śmietany 18%
    2 łyżki margaryny
    sól, wegeta, pieprz, maggi, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.97 (172 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki 1. Pieczarki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na tłuszczu.
  • kostka rosołowa 2. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku.
  • kostka rosołowa do sosu 3. Rozpuszczoną kostkę rosołową wlać do pieczarek, chwilkę pogotować.
  • śmietana z mąką 4. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, wlać kilka łyżek sosu spod pieczarek w celu zahartowania.
  • śmietanę z mąką dodać do pieczarek 5. Mąkę ze śmietaną wlać do pieczarek, przyprawić do smaku, zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować