Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoika

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem szczęśliwą mężatką i mamą 1,5-rocznej Nikolki. Ten sos bardzo smakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • ● 1 kg czerwonej papryki
    ● 1 kg cebuli
    ● 3 kg cukinii
    ● 1,5 szkl. octu
    ● 1 kg cukru
    ● 4 słoiczki koncentratu pomidorowego
    ● 1 łyżka słodkiej papryki
    ● 1 łyżka ostrej papryki
    ● 1 łyżka curry
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 łyżki przyprawy do spaghetti
    ● 1 łyżka bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cukinię myjemy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, cebule obieramy. Warzywa kroimy (cukinię ze skórką) w dużą kostkę, posypujemy 1,5 łyżki soli i odstawiamy na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzamy.
  • 2. Warzywa przekładamy do garnka. Gotujemy zalewę z octu i cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat
    pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu.
  • Sos słodko-kwaśny z cukinii do słoika 3. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Podajemy np. z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować