50 dag mięsa z piersi kurczaka
1 duży por
500 ml śmietanki 18% (słodkiej)
100 g sera pleśniowego typu lazur niebieski
3 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz
Sos serowy z kurczakiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pora odcinamy białą część, zdejmujemy wierzchnią cienką warstwę. Pozostałą część kroimy wzdłuż na 4 i w paseczki. Z zielonej części zdejmujemy zewnętrzne liście, środkowe dokładnie płuczemy, osuszamy, przekrajamy wzdłuż na połowy i w paseczki.
2.Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym oleju aż do odparowania płynu. Dodajemy pokrojonego pora, lekko solimy, mieszamy i chwilę razem dusimy.
3.Kiedy por nieco zmięknie wlewamy śmietankę, zagotowujemy i wkładamy pokrojony dość drobno lub pokruszony ser. Gotujemy mieszając aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy nieco przegotowanej wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem lub ryżem.
Komentarze