Sos serowy z kurczakiem i porem

4.49 (188 ocen)

Pyszny sos, wyśmienity do makaronu lub ryżu.

Składniki:

  • 50 dag mięsa z piersi kurczaka
    1 duży por
    500 ml śmietanki 18% (słodkiej)
    100 g sera pleśniowego typu lazur niebieski
    3 łyżki oleju
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Sosy Ser

Sos serowy z kurczakiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pora odcinamy białą część, zdejmujemy wierzchnią cienką warstwę. Pozostałą część kroimy wzdłuż na 4 i w paseczki. Z zielonej części zdejmujemy zewnętrzne liście, środkowe dokładnie płuczemy, osuszamy, przekrajamy wzdłuż na połowy i w paseczki.
  • 2. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym oleju aż do odparowania płynu. Dodajemy pokrojonego pora, lekko solimy, mieszamy i chwilę razem dusimy.
  • 3. Kiedy por nieco zmięknie wlewamy śmietankę, zagotowujemy i wkładamy pokrojony dość drobno lub pokruszony ser. Gotujemy mieszając aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy nieco przegotowanej wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem lub ryżem.

Porady

Zamiast śmietanki 18% można użyć śmietanki 12%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować