2-3 ugotowane udka
1 l wody
mała marchewka
pół małej cebuli
pół małej pietruszki
kawałek selera
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
szczypta papryki ostrej mielonej
sól do smaku
pieprz czarny mielony
pieprz ziołowy
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
ok. 200ml śmietany
3-4 łyżki mąki
Sos śmietanowo - paprykowy z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wlać do garnka, zagotować, lekko osolić. Dodać starte na tarce o dużych oczkach warzywa - marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę pokrojoną w kostkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
2.Mięso obrać z kości, podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z wywarem warzywnym. Doprawić papryką słodką i ostrą, pieprzem czarnym i ziołowym, solą. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować 3-4 minuty.
3.Sos zagęścić mąką i śmietaną (śmietanę połączyć z mąką, dodać gorący wywar, wymieszać, wlać do sosu i zagotować na małym ogniu, mieszając - aż sos zgęstnieje).
Porady
Sos podawać z ziemniakami lub kaszą (gryczana, jęczmienna). Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem.
Komentarze