Sos mięsno-warzywny z kaszą smażoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać olej, ketchup, ocet i sos sojowy, do tego dodać sól, pieprz, kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i drobno pokrojoną papryczkę chili. Do takiej marynaty włożyć pokrojone w kostkę mięso i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
2.Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku, pora drobno pokroić, zalać połową szklanki wody i dusić ok. 15 minut. Dodać do tego mięso i szklankę wody i dusić do miękkości mięsa. Na koniec wymieszać z przecierem pomidorowym. Można doprawić, jednak ja zrobiłam na tyle pikantną marynatę, że sos już niczego nie potrzebował.
3.Kaszę gryczana ugotować i wystudzić, dodać jajka, sól, pieprz i posiekany szczypiorek i podsmażyć na rozgrzanej patelni.
Gorącą kaszę podawać z sosem.
Komentarze