Sos mięsno-warzywny z kaszą smażoną

0 (0 ocen)

Mięso duszone w warzywach z dodatkiem kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    kawałek pora
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    30-40 dkg mięsa (wedle uznania, wieprzowego, drobiowego, ja wykorzystałam łopatkę)
    2 woreczki kaszy gryczanej
    2 jajka
    pęczek szczypiorku
    sól, pieprz
    czosnek, papryczka chili,
    po łyżce ketchupu, octu winnego i sosu sojowego
    olej

Sos mięsno-warzywny z kaszą smażoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać olej, ketchup, ocet i sos sojowy, do tego dodać sól, pieprz, kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i drobno pokrojoną papryczkę chili. Do takiej marynaty włożyć pokrojone w kostkę mięso i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
  • 2. Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku, pora drobno pokroić, zalać połową szklanki wody i dusić ok. 15 minut. Dodać do tego mięso i szklankę wody i dusić do miękkości mięsa. Na koniec wymieszać z przecierem pomidorowym. Można doprawić, jednak ja zrobiłam na tyle pikantną marynatę, że sos już niczego nie potrzebował.
  • 3. Kaszę gryczana ugotować i wystudzić, dodać jajka, sól, pieprz i posiekany szczypiorek i podsmażyć na rozgrzanej patelni.
    Gorącą kaszę podawać z sosem.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy