Sos Mephisto

4 (1 ocen)

  • 15 min

Przepis na bardzo ostry sos z papryczkami chili dla osób, które lubią dodatki "z piekła rodem". Sos oprócz tego, że jest mocno pikantny, jest także bardzo aromatyczny i delikatnie słodki. Przygotowany na bazie ketchupu, doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędlin, kanapek i potraw z grilla.

  • 15 min

Składniki:

  • - 350 g ketchupu łagodnego
    - 5 papryczek chilli (średniej wielkości)
    - 2 ząbki czosnku
    - 1,5 łyżki octu jabłkowego
    - 3 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    - 0,5 łyżeczki miodu
    - 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos mephisto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 papryczki chili pozbawiamy pestek, siekamy i przekładamy do naczynia, dodajemy 2 ząbki czosnku, miód, ocet jabłkowy oraz ketchup i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.

    1 papryczkę chili kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do powstałego sosu razem z ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

    Tak powstały sos przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

    Życzę smacznego Wszystkim kochającym bardzo ostre smaki!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ostry sos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować