Sos ogórkowy do mięs

4.49 (144 ocen)

Uwielbiam ten sos, za jego smak, aromat i wspaniała aksamitność :)

Składniki:

  • 4-5 ogórki konserwowe
    marchewka
    1/4 kawałka selera
    2 ząbki czosnku
    pęczek koperku
    garść ulubionych świeżych ziół (u mnie majeranek, tymianek i rozmaryn)
    sól
    pieprz
    pół kostki rosołowej
    250 ml smietany18%
    1 czubata łyżka mąki
    por- biała cześć
    1 cebula
    pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Ogórki konserwowe Sosy

Sos ogórkowy do mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos ogórkowy do mięs 1. Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę a por w pół talarki. Marchew i seler obrać a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni i tłuszczu z pieczenia mięsa zeszklić cebulę, dodać por i czosnek przeciśnięty przez praskę. Posmażoną cebulę przełożyć, dodać kostkę rosołową, marchew, seler i przyprawy, podlać woda i gotować aż warzywa będą miękkie.
  • Sos ogórkowy do mięs 2. Dodać ogórki, posiekane zioła i koperek, zalać woda tak by ogórki były zakryte. Gotować ok 10-15 min. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i zaprawić sos. Gotowym sosem polewać wcześniej upieczone mięsiwo :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować