Sos jajeczny na bogato – z marynowanymi buraczkami, czerwoną fasolą oraz jabłkiem. Świetnie smakuje jako dodatek do jaj, ryb, a także bezpośrednio nałożony na kanapki. Polecam!
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
250 g marynowanych buraczków (wg przepisu - http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/buraczki-marynowane-16)
1 duże słodkie jabłko (170 g)
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (220 g bez zalewy)
1 nieduża biała cebula (70 g)
1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
1 łyżka pikantnej musztardy
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sos jajeczny z marynowanym buraczkiem, fasolką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ze skorupek jajka zetrzeć do miski na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać osączoną fasolkę, pokrojone w małą kostkę buraczki i obraną i posiekaną cebulę. Pozbawione gniazd nasiennych jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie dołożyć do zawartości miski.
2.Całość wymieszać i dołożyć koperek.
3.Dodać majonez, jogurt oraz musztardę i ponownie wymieszać. Sos doprawić przyprawami do smaku.
Komentarze