Sos dyniowo - cebulowy do słoików

4.5 (147 ocen)

Sos ma zastosowanie do makaronów , mięsa ...Wystarczy tylko odkręcić słoik i podgrzać .

Składniki:

  • 2,5 kg dyni

    5 cebul

    2 łyżki domowej vegety

    1 łyżka słodkiej papryki

    1 łyżka kurkumy

    1 łyżka tymianku

    1 łyżka pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos dyniowo - cebulowy do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać , pokroić na półplasterki , zeszklić na rozgrzanym oleju w garnku o grubym dnie.

    Dynię obrać , pozbawić pestek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach .

    Dodać do cebuli , przykryć i przesmażyć , od czasu do czasu mieszając .

    Kiedy dynia będzie miękka i puści sok zdjąć pokrywkę i przesmażać dalej , aż sos odparuje i stanie się gęsty .

    Doprawić vegetą , słodką papryką , kurkumą , tymiankiem i pieprzem .

    Przełożyć do wyparzonych słoików , zakręcić i pasteryzować 10 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować